Onkruid vergaat niet, dat gezegde kennen we allemaal. En daar zit natuurlijk ook een kern van waarheid in. Hoe krijgt u al dat onkruid effectief weg? Grote kans dat u ooit gehoord heeft van azijn als wondermiddel voor het verwijderen van onkruid. Werkt dat echt? Mag dat eigenlijk wel? Is het schadelijk voor omliggende planten? In dit artikel gaan we in op tips en een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over onkruid verwijderen met azijn.
Azijn gebruiken voor onkruid is verboden en brengt risico’s met zich mee!
We vallen maar meteen met de deur in huis: het gebruik van azijn voor het bestrijden van onkruid is bij wet verboden. Het brengt namelijk verschillende risico’s met zich mee. Laten we die eerst eens benoemen.
1. Azijn kan omliggende planten beschadigen
Azijn droogt niet alleen onkruid uit, maar tast alle planten en grassen in de omgeving aan. Voor u het weet heeft uw prachtige tuin schade opgelopen. Azijn richt zich op de bladeren, maar kan ook in de grond trekken. Op die manier kan het de pH-waarde van de bodem beïnvloeden, wat vervolgens ook weer slecht kan zijn voor het bodemleven en de planten die in de buurt staan. Wilt u dan toch azijn gebruiken, dan kunt u dat het beste op harde ondergronden, zoals tegels doen. Doe het niet te dicht in de buurt van andere planten!
2. Onkruid azijn boete: die riskeert u!
Heel snel zal de politie niet op de stoep staan als u eens azijn gebruikt voor het bestrijden van onkruid. Toch is het belangrijk om te weten dat u officieel gezien geen azijn hiervoor mag gebruiken! Dat komt omdat het RIVM azijn aanduidt als een mogelijk risico voor mens en milieu. Hoewel de effecten op het milieu nog niet 100% vastgesteld zijn, is azijn tegen onkruid dus toch verboden. Wel mag u specifieke bestrijdingsmiddelen met azijnzuur kopen en gebruiken op verharde delen van uw tuin. Het advies is dus om naar het tuincentrum te gaan en daar een speciaal goedgekeurd onkruidmiddel te kopen, als alternatief van azijn.
3. Effectiviteit niet altijd voldoende
Azijn werkt niet tegen al het onkruid. Hoe langer het onkruid staat, hoe kleiner de kans op succes. Tel daar bovenstaande risico’s en het verbod bij op, en u komt misschien zelf tot de conclusie dat u beter voor een alternatief kunt kiezen voor het verwijderen dan onkruid. Pak de schoffel erbij, haal een middel in het tuincentrum en pas preventieve maatregelen toe, zoals het mulchen van de grond of het aanleggen van een anti-worteldoek of bodembedekkers.
Azijn tegen onkruid: werkt dat?
Misschien wilt u ondanks bovenstaande risico’s en het verbod, toch weten of azijn tegen onkruid werkt. Ja, azijn tegen onkruid werkt! Dat komt omdat het zuur in de azijn de onkruidbladeren uitdroogt, waardoor het uiteindelijk verzwakt en afsterft. Bij sommige onkruiden ziet u dat al binnen enkele uren, maar meestal is het effect zichtbaar na enkele dagen.
Werkt azijn op al het onkruid?
Nee, dat dan weer niet. Vaak geldt dat hoe langer het onkruid aanwezig is, hoe lastiger het te behandelen is met azijn. Heeft u al diverse dingen geprobeerd om dat hardnekkige onkruid weg te krijgen, dan is de kans klein dat azijn wonderen verricht. Azijn is dus vooral effectief op kleine, nog niet zo lang ontwikkelde, onkruiden.
Welke schoonmaakazijn tegen onkruid gebruiken?
Wilt u nu toch per se met azijn aan de slag, dan is het goed om te weten dat er verschillende soorten azijn bestaan. Wanneer u onkruid wilt verwijderen, wordt een zuurgraad van minimaal 8% azijnzuur aanbevolen. Standaard keukenazijn heeft namelijk een lagere zuurgraad, vaak zo’n 5%. Hoe hoger de zuurgraad, hoe effectiever de azijn. Wilt u dus met schoonmaakazijn onkruid verwijderen, controleer dan de verpakking.
Let op, graag benadrukken we nogmaals dat we dit bij Haag-planten.nl niet adviseren, en dat u beter voor een geschikt en goedgekeurd artikel uit het tuincentrum kunt kiezen. Kiest u er toch voor om azijn tegen onkruid te gebruiken, dan is dat op eigen risico. De informatie in dit artikel over het gebruik van azijn tegen onkruid is informatief bedoeld.
Hoe azijn tegen onkruid gebruiken?
U dient de juiste spullen in huis te hebben, namelijk azijn met zuurgraad van minimaal 8%, een spuitfles of gieter en beschermende handschoenen (azijn droogt namelijk ook uw eigen handen uit en dat wilt u liever voorkomen). Volg de volgende stappen:
- Doe de azijn in de spuitfles of gieter.
Een spuitfles is nauwkeuriger, een gieter is makkelijker voor grote gebieden. - Besproei de bladeren van het onkruid met azijn.
Zorgt dat u zich ook echt alleen op het onkruid richt, raak geen omliggende planten! - Na een paar dagen zou het onkruid verwelkt moeten zijn.
Is dat niet het geval, herhaal dan stap 1 & 2 - Nu kunt u het verwelkte onkruid eenvoudig uittrekken.
U trekt de wortel uit en voorkomt zo dat het weer terug groeit.
In welke weersomstandigheden azijn voor onkruid gebruiken?
Wanneer u azijn voor onkruid wilt inzetten, dan is het nog belangrijk om te weten dat u dit het beste kunt doen op een zonnige dag. De zon helpt namelijk om de bladeren sneller uit te drogen, waardoor de werking van het azijn versterkt wordt.
Regent het? Dan heeft het vrij weinig zin om ermee aan de slag te gaan, omdat het dan meteen van de planten afspoelt. Daarnaast kiest u liever voor een windstille dag, omdat dat de verspreiding van de azijn door de tuin verkleint.
Neem uw tuin onder handen!
Naast het verwijderen van onkruid (bij voorkeur dus zonder azijn en met een geschikt en toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel) is het sowieso slim om eens in de zoveel tijd uw tuin een beurt te geven. Naast onkruid verwijderen kunt u bijvoorbeeld snoeien, bemesten, en nieuwe planten en bloemen zetten. Wat dacht u van vrolijke Ilex bollen, die u overigens in iedere gewenste vorm kunt snoeien? Of versier uw schutting en de wanden van uw tuinhuis met prachtige klimop, om uw tuin nog groener te maken. Snuffel eens rond in het aanbod van Haag-planten.nl, om uw tuin een frisse update te geven!